Gulf Coast Visitor Center

Everglades City, FL

Project Details

Completed 1995
$6 million

Architect
Grieves Worrall Wright & O’Hatnick

Agency
US National Park Service

Awards
1998 AIA Maryland Chapter Honor Award
1999 National AIA Design Award

The visitor center and entrance station is a concrete and timber, one-story structure built to replace the former center destroyed by Hurricane Andrew. It is designed to resist ultra-high force winds. The visitors center is a significant architectural element in the park. Not only was the structure sensitive to the natural and built environment, it was built to be a green or sustainable structure. Elaborate displays were also incorporated by the exhibit designer who required significant structural elements. In addition to the visitor center, Silman designed a new exposed steel-framed entrance station that was sensitively designed to blend into the environment, particularly the tree formations.